Rodjen 1 plavog dana OVITAK_krivulje.inddDok sam vodio NLP trening u Beogradu draga kolegica Slavica mi je pokazala super dokumentarac o “najpametnijem” dečku na svijetu. Film me oduševio jer je još jednom pokazao koji su naši potencijali. Pored ostalog, Daniel Temmet je naučio Islandski, koji je jedan od najtežih jezika u Evropi, u roku od par tjedana. Svjetski je rekorder u pamćenjenju decimala broja PI. U pet sat i devet minuta izrecitirao je 22.514 decimalnih mjesta bez i jedne jedne pogreške. Još od filma “Kišni čovjek” o toj se temi dosta govorili a često su bile prisutne i razno razne mistifikacije. Najčešće se smatralo da takve stvari mogu napraviti ljudi koji su za ostale, uobičajene stvari, potpuno nesposobni. Kada vidite Daniela shvatite da se radi o simpatičnom mladom čovjeku, nevjerojatnih sposobnosti i upravo vam je nepojmljivo da “s njim nešto nije u redu”.

Čim sam vidio da su kod nas objavili knjigu “Rođen jednog plavog dana” pohitao sam u knjižaru jer sam znao da je to jednostavno knjiga koju želim i moram imati. Glavni razlog je taj da je knjigu napisao upravo taj “najpametniji” mladić. Na neki način nas je pustio u svoj svijet, svijet osobe s aspergerovim sindromom (laički rečeno to je blagi oblik tj. visokofunkcionirajući autizam). Svijet koji je “malo pomaknut” u odnosu na prosjek, tek toliko da bude različit od uobičajenog a opet toliko blizak da nam ga može približiti (u slučaju da je pomak puno veći, nama je teško shvatiti osobu – i to onda postaje naš hedikep).

U knjizi je fantastično obijašnjen pojam sinestezije (na treningu ga samo spomenemo kod submodaliteta). Sama knjiga je odličan primjer da mapa nije teritorij i da sve u nekom trenutku može postati resurs. Uistinu prekrasan primjer shvaćanja i prihvaćanja različitosti koja naš svijet čini boljim i ljepšim mjestom za život.