Blob cb

….

Transpersonalna psihologija – NLP caffe, 10.11.2018.

Transpersonal NLP caffe d

 

Ja ♥ Transpersonalna psihologija !

.

Transpersonalna psihologija se bavi prepoznavanjem, razumijevanjem i integriranjem mističnih ili transpersonalnih (nadosobnih) stanja svijesti.

U korijenu je shvaćanje da bavljenje psihoterapijom bez uzimanja u obzir duhovne dimenzije – ne zahvaća cijelu osobu i sve snage/potencijale koje žive u njoj.

Duhovnost se smatra sastavnim dijelom ljudske prirode i vitalnom silom u životu čovjeka.

Na ovom interaktivnom predavanju bit će prikazane 2 vježbe:

  1. Rad sa glasom
  2. Upoznavanje s 4 jednostavne vježbe šamana iz Kolumbije za centriranje – dovođenje u srce – odakle dolazi sve znanje

Voditeljica: Biserka Šprah, mag.pisholgije – ECP psihoterapeut

 

……….

Zagreb, 10.11.2018. 17:00 do 18:30

NLP Caffe je ugodno i opušteno druženje ekipe koja ima veze s NLPom i NLP Centrom. Uz najavu mogu prisustvovati i drugi zainteresirani. 

Informacije 091 568 6569 – Ivan

Što je NLP i gdje se primjenjuje?

NLP Zagreb sto je NLP i gdje se primjenjujeProšli mjesec sam bio u prilici pisati nekoliko pouda u kojim sam trebao opisati što je to NLP i zašto bi bilo dobro da ga netko pohađa. Pri tome, taj koji će tu ponudu čitati uopće nije upućen u tematiku. Kao napisati što je to NLP a da ne zvuči prepotentno i napuhano, kao nešto što se proklamira kao lijek za sve a bez da ima „realnu – znanstvenu podlogu“. Evo što sam napisao, ne bi li bar donekle približio tematiku čitatelju koji bi trebao odobriti pohađanje treninga 🙂 (više…)

Anita Kanđera – International Sales Manager

O NLPu

NLP mi je “otvorio oči” o sustavima, vrijednostima i tehnikama kako bolje razumjeti i komunicirati s ljudima. Djelomično sam to već imala u sebi jer se uspješno bavim prodajom, a ovaj trening mi je pomogao osvijestiti podsvjesno znanje te naučiti dodatne tehnike i strategije koje sam nakon svakog predavanja mogla primijeniti i u svakodnevnom životu.

 O NLP treningu

Trening koji se sastoji od 9 modula je lijepo, mjesečno raspoređen i obuhvaća teoriju i praktične vježbe. Najviše sam dobila i naučila kroz praktične vježbe koje smo redovito odrađivali u grupama po 2,3 ili 4 ljudi te se na svakom modulu izmjenjivali. Iskustva i znanja svakog pojedinca su različita te na temelju osobnosti i karaktera pojedinaca rastemo kroz shvaćanje i primjenjivanje vježbi.

 O Ivanu Petriću

Kod Ivana kao predavača bi istakla njegov humorističan pristup objašnjavanju materije uz vrlo zanimljive, detaljne i sveobuhvatne svakodnevne teme. Njegovo znanje se proteže kroz sva polja, stoga je svako predavanje bio novi niz poučnih informaciju o NLP-u a i više.

Svaki trening je toliko dobar koliko je dobar predavač koji prenosi znanje. Bitno je znati prenijeti znanje na zanimljiv i upečatljiv način što Ivan svakako pruža.

 

Anita Kanđera – International Sales Manager

 

Linked in

Daniel G. Amen, M.D. “Change Your Brain, Change Your Life”

Change Your Brain Change Your Life e1489577251182Zašto preporučiti ovu knjigu? Kao što vjerojatno znate ja se bavim NLP-om a jedna od njegovih  osnovnih postavki je da su um i tijelo povezani i da jedan na drugog utječu.  NLP nam daje odlične tehnike za rješavanje najrazličitijih situacija – problema i  velika većina njih se oslanja na mentalne procese – programe. U situacijama kada se koristi tijelo, onda je to uglavnom na način da nas ono dovede u određeno stanje uma pogodno za rješavanje problema kao što su flow stanje, trans, resursno kod sidrenja sidrenje ili lateralizacija i aktiviranje blokiranih dijelova mozga putem pokreta očiju. read more…

Promijenite svoj život u jedan dan – jednini znanstveno utemeljeni pristup

Upravo sam primio jedan od “podržavajućih” mailova s puno pozitivnih ideja i uputa kako živjeti bolje, uspješnije i zadovoljnije. Jedna od tema je naslovljenja ovako:

Moguće je: OVAKO promijenite svoj život – u samo 1 dan!

Baš me zaintrigiralo. Je li u pitanju čarobni štapić, vilinski prah ili nešto novo. Ispalo je sve po starom. Malo jednog, malo drugog. Uglavnom ima 10 koraka. Tipa vidi što stvarno želiš u životu, donesi odluku, makni sabotere i kreni. Kad bi ti tako išlo,…..

Ako stvarno želite napraviti trajnu promjenu u svom  životu u jednom danu, mogu vam dati jedninu pravu metodu za koju garantiram da će upaliti, ali baš svaki put. Ne treba vam više od jednog dana,ne treba je ponavljati i stvarno djeluje. Ali baš svaki put. A sve one koji nisu spremni na promjenu , molio bih da ne čitaju dalje jer ono što slijedi napravit će duboku, trajnu, radikalnu promjenu u vaše životu. read more…

NLP Cafe – Feldenkrais metoda

Ove subote smo imali “NLP Gym” gdje nam je Biserka prezentirala tehniku koju je Robert Dilts osmislio modelirajući Moshe-a Feldenkraisa. Inače postoji i metoda rada na tijelu koja potiče od Moshe poznata kao Feldenkrais metoda. Ovdije se nije radilo o radu na tijelu, već tehnici rada na odnosima.

U svakom slučaju, bilo je opušteno, radno i korisno.

Za sve koje to više zanima mogu pogledati kratki video

 

Već sam dobio neke mailove kao feedback, pa kaže:

“Bok Ivane, samo da ti kažem kako je bilo super prošlu subotu, baš svaka čast na organiziranoj radionici! Također, slobodno možeš reći Biserki kako je tehnika odlična, još dan danas sam oduševljen :D. Već sam ju iskoristio par puta na ljudima i rezultati su odlični. A i još sam pod dojmom tvoje intervencije koju si mi radio na radionici 🙂 Eto to sam ti samo htio reći, srdačan pozdrav i vidimo se nekad ponovno!”
E. Z.

 

Članak o motivaciji

Prošle godine su me zamolili da za časopis “Ljepota i zdravlje” da napišem nešto o motivaciji. Drugi autor je napisao njegov dio o meditaciji i tako je nastao ovaj članak. Ako vas zanima što sam napisao, možete ovdije pročitati.

ČlanakMotivacija clanak

dr. sc. Jeffrey M. Schwartz i Sharon Begley „Um i mozak“

Um i mozakDanas se naveliko piše i reklamira svjesnost kao univerzalni lijek. Prava i čistokrvna panacea za duh i tijelo. Rade se seminari za mega korporacije, za kućanice, djecu, sportaše, profesore,… i što je najbolje – stvar radi. Dobro, panacea baš i nije ali se skroz dobro prodaje. Ako vas zanimaju mehanizmi koji stoje iza cijele te priče – pročitajte ovu knjigu. U njoj su autori jak dobro povezali teoriju: neuroznanost – neuroplastičnost mozga i praksu, a to su u prvom redu metode kognitivno-bihevioralne psihologije i budizma, tj. usmjerene pažnje i svjesnosti.

read more…

04.02.2017. NLP Cafe na temu Rješavanja neproduktivnih odnosa

04.02.2017. NLP Cafe na temu Rješavanja neproduktivnih odnosa

Ove subote ide “NLP Gym”

Tema: Rješavanje neproduktivnih odnosa

Naučit ćemo koristiti vrhunsku tehniku rješavanje problema komunikacije u nekom odnosu. Ova tehnika iscjeljivanja nastala je kao Diltsovim modeliranja Moshe Feldenkarisa. Rezultati primjene se očituju u prekidu neproduktivnog obrasca, promjeni doživljaja a vrlo često i ponašanja kod obije osobe.

Voditeljica: Biserka Šprah,  Mag. psihologije – licencirani ECP psihoterapeut

Biserka je psihoterapeut s više od 25 godina iskustva u rada s klijentima na njihovim različitom problemima. Osim NLP-a u svoj rad je uključila i Hipnozu, Transakcijsku Analizu, Obiteljske i sistemske konstelacija, Body Wrok, Energy Work,…..

 

Informacije

Molim zaintersirane da mi se jave putem kontakt forme kako bih proslijedio upute o mjestu održavana i ostale organizacijske detalje.

 

—————————————–

NLP Café je zamišljen kao ugodno druženje NLP praktikanata s cilje produbljivanja i uvježbavanja vještina usvojenih tijekom treninga.

On u sebi sadrži dva formata:

  • “Modeling excellence” u kojem ćemo modelirati osobe koje se isplati upoznati i od njih nešto naučiti
  • “NLP Gym” gdje ćemo vježbati NLP i upoznavati se s nekim novim NLP metodama i tehnikama

 

 

Materijali naslovna

Richard Bandler: „Ostvarite život kakav želite“

BandlerJoš jedna odlična NLP knjiga. Bavi se submodalitetima i na neki način predstavlja zaokruživanje te teme. Početak je s legendarnom „Using Your Braain – for a CHANGE“ (kakav genijalan naziv) u kojoj se ta tema po prvi put pojavljuje. Zatim je tu “Change Your Mind—and Keep the Change: Advanced NLP Submodalities Interventions“ koja daje iscrpan pregled materije sa odličnim objašnjenjima, primjerima primjene i vježbama. I na kraju kao neko zaokruživanje procesa dolazi s ovom knjigom. read more…

Steve Andreas & Connirae Andreas “Change Your Mind—and Keep the Change: Advanced NLP Submodalities Interventions“

Change Your Mind And Keep the ChangePrije nego predstavim knjigu, dozvolite mi da sa vama podijelim par informacija o autorima koji su izuzetno važni za razvoj NLPa a Hrvatskoj nisu toliko poznati.

Prije nego je postao psihoterapeut, Steve
Andreas je bio industrijski kemičar. Bio je predsjednik “Udruženja Geštalt terapije” (Gestalt therapy association). U suradnji s Barry Stevens (Stevn-ova majka) i Carl Rogers-om (otac terapije usmjerene na klijenta – još jedna “velika faca”) objavio je knjigu “Don’t Push The River”. read more…

Joseph O’Connor & John Seymour:”Introducing NLP”

Introducing NLPOvo je jedna od od onih knjiga o NLP-u koje mogu preporučiti baš svima. Original sam nabavio još tamo daleke 1998. kada smo bili u Engleskoj na NLP Master praktičarskom treningu. Onda nije bilo toliko knjiga o NLP-u kao što je danas slučaj tako da je bilo lakše odabrati, ali da opet biram izbor bi bio isti. U poplavi read more…

Pete Cohen, Sten Cummins: “ZBOGOM NAVIKE – plan u 10 koraka koji će vam promijeniti život”

Zbogom navikeNeki puta me iznenadi kako netko zna relativno malo teksta “rastegnuti ” na puno stranica. Ova knjižica je jedna od tih. Široke margine, dosta citata, veliki naslovi s puno proreda i za čas stigneš 168 strana teksta. Zgodna je to taktika ali šteta je papira. Ako zanemarimo pitanje “ekologije” ostaje pitanje logike tj. što je napisano. Na samom početku autor daje veliko obećanje: “Ova će vam knjiga read more…

dr. Robert Torre: “Prava istina o psihijatriji”

dr. TorreOvu knjigu sam željno iščekivao još od kad su u Jutarnjem listu, pod ovim naslovom , objavili nekoliko Torreovih članaka. Knjiga je opravdala moja očekivanja i to iz više razloga. Kao prvo, čovjek piše suvislo i sve teze jako dobro i utemeljeno obrazlaže. Dodatno je obrazložio ono što sam imao prilike čuti od ljudi koji su bili u tretmanima kod raznih, u nas etabliranih psihijatara read more…

Janis Varoufakis: “Što sam rekao kćeri o ekonomiji”

VaroufakisJanis Varoufakis je postao poznat široj javnosti kao “otkačeni” ministar financija grčke vlade u teškim pregovorima s EU. Nikada ne nosi kravatu, vozi motor, volio dobar život i drži predavanja za velike honorare a istodobno je ljevičar koji se protivi kapitalizmu i pohlepnim bankama i kao takav je odmah izazvao pažnju medija i brzo je proglašen seksi simbolom. read more…

Dr. Jill Bolte Taylor: „moždani udar moj put prema spoznaji“

moždani udar moj put prema samospoznajiČitajući novine naišao sam na članak o neuroznanstvenici koja je u knjizi opisala osobno iskustvo moždanog udara. Tema me jako privukla i ta mi je ideja ostala u podsvijesti. Nakon nekog vremena sam se ugodno iznenadio otkrivši tu istu knjigu na policama knjižare. Naravno, jedan primjerak je postao „samo moj“. Knjiga je interesantna s više aspekata. Npr. obiluje opisima doživljaja svijeta osobe koja se susreće s problemom i što joj je u tom read more…

Terrence Lee McClendon: “The Wild Days NLP 1972 – 1981”

The Wild Days NLPKada sam započinjao s NLP avanturom materijala na tu temu je bilo dosta malo, u Hrvatskoj ni toliko. Još se sjećam prvih kazeta koje nam je donijela Beryl (trenerica iz Engleske) i koje sam slušao na starom dobrom walkmanu. Kada bi bila zamolio bih ju da mi donese i neku knjigu. Nisam joj mogao naručiti previše toga pa je trebalo razmisliti što izabrati i tako je u uži izbor ušla i ova knjiga. Razlog je dosta jednostavan, većina read more…

Robert Dilts & Todd Epstein: “Dynamic Learning”

Dynamic Learning Robert Dilts Todd EpsteinDanas su tržišta zasićena svega i svačega i produkti su jedan drugome slični kao jaje jaju. I NLP tu nije nikakva iznimka, a pogotovo NLP knjige. 90% posto ih reciklira isto gradivo, na isti način. Red definicija (malo frizirane povijesti, što točno znači NLP, pretpostavke, meta model, miton molel,…), red općenitih tehnika, dvije tri zgodne slike (pokreti očiju je favorit) i eto knjige koju još jednog vrhunskog stručnjaka. Sve je lijepo, svi smo dobri, svi smo happy. read more…

Daniel Tammet: “Rođen jednog plavog dana”

Rodjen 1 plavog dana OVITAK_krivulje.inddDok sam vodio NLP trening u Beogradu draga kolegica Slavica mi je pokazala super dokumentarac o “najpametnijem” dečku na svijetu. Film me oduševio jer je još jednom pokazao koji su naši potencijali. Pored ostalog, Daniel Temmet je naučio Islandski, koji je jedan od najtežih jezika u Evropi, u roku od par tjedana. Svjetski je rekorder u pamćenjenju decimala broja PI. U pet sat i devet minuta izrecitirao je 22.514 decimalnih mjesta bez i jedne jedne pogreške. Još od filma “Kišni čovjek” read more…

Roger Terry i Richard Churches: “Zbirka metoda NLP-a”

Zbirka metoda NLPIzvorni naslov knjige je “The NLP Toolkit – Innovative activities and strategies for teachers, trainers and school leaders”. Naslov i format knjige sve otkrivaju. Knjiga je namijenjena u prvom redu nastavnicima. Format A4, velika slova prava školska radna bilježnica. Osobno preferiram nešto manje formate jer mmi zauzimaju manje prostora i lakše su za nošenje. Knjiga je jasno napisana i dobro je strukturirana. Prava read more…

Carla Hannaford: „Pametni pokreti“ i „Očima i ušima, rukama i nogama“

Pametni pokreti  Ako se netko zainteresirao za Brain Gym metodu onda ove dvije knjige daju dosta na tu temu.
Prva je pisana detaljno, s dosta objašnjenja o fiziologiji i radu mozga sa puno korisnih informacija. Druga knjiga je nastavak na prvu i detaljnije razrađuje interesantnu ideju.
Po njoj svatko u učenju nešto više koristi jednu moždanu polutku, i isto tako jedno oko, uho, ruku i nogu. Problem je u tome da read more…

Paul E. Dennison: „Brain Gym – Priručnik za obitelj i edukatore“

Brain GymOvu sam knjigu susreo još 1998. za vrijeme pohađanja Master NLP treninga. Brain Gym je fina metoda koja putem fizičkih pokreta aktivira određene dijelove mozga. Na kojem principu to djeluje.Određeni dijelovi mozga su zaduženi za koordinaciju određenih tjelesnih pokreta. Samim tim ako izvodimo te pokrete aktiviramo i dijelove mozga zadužene za njihovo izvođenje. Na tom principu je razvijen niz od 26 različitih pokreta/dodira read more…

Malidoma Patrice Somé: „Afrička inicijacija“

Malidoma SamoeOva je knjiga došla do mene na preporuku jednog poznanika, psihijatra koji je rekao da mu je dosta promijenila percepciju. Taj mi je poznanik skroz uredu i njegova preporuka mi ima težinu te je bila dovoljna da se upustim u pustolovinu čitanja (jer inače nemam pretjerano vremena i volje prolaziti kroz more „psiho new age recikliranih propagandnih materijala“). Ovim putem se zahvaljujem gospodinu poznaniku. O čemu to Malidoma Patrice Somé piše. Pa piše o read more…

Viktor E. Frankl: „Život uvijek ima smisla ili zašto se niste ubili“

Viktor FranklViktor Frankl, profesor neurlogije i psihijatrije na osnovu osobnog iskustva preživljavanja tragedije holokausta  (prošao je kroz pakao nekoliko konclogora od kojeg je nama najpoznatiji Auschwitz, a Türkheim je bio „tek depandansa“ također zloglasnog Dachaua) osmislio je Logoterapiju. Samu logoterapiju bi najlakše bilo opisati kao terapiju smisla. U ovoj knjizi opisuje svoja iskustva iz tih logora. read more…

Thich Nhat Hanh: „Biti mir“

Biti mirPočetkom devedesetih za vrijeme jednogodišnjeg boravka u duhovnom centru u Austriji pod ruku mi je  došao godišnji katalog Omega centra iz Amerike. U njemu je bilo predstavljeno na stotine predavača iz cijelog svijeta. I među svima jedan pogled na njegovu sliku bio je dovoljan za ljubav na prvi pogled. read more…

Jorge Bucay: „Ispričat ću ti priču“

Jorge BucayJorge je pisac i psihoterapeut (Geštalt i Psihodrama) i u ovoj super knjizi oboje dolazi do izražaja.
Glavni junak knjige dolazi na terapiju, a terapeut ga vodi kroz razne situacije na način da mu ne daje direktne upute već mu ispriča priču. Neke priče je sam stvorio, a neke su preuzete iz raznih kultura. Knjiga se lako čita i daje izvrstan primjer korištenja metafora u komunikaciji.

Richard Bandler & John Grinder: „frogs into Princes“ + Richard Bandler: „Using Your Brain – for a CHANGE“

Using your BrainAko biste me pitali koja je najbolja i najznačajnija knjiga na temu NLPa ne bih se mogao odlučiti iz jednostavnog razloga postoje dvije. Prva je „frogs into Princes“,  a druga „UsingYour Brain – for a CHANGE“ (velika i mala slova pišem kako su dana u originalu). U danima kada sam počinjao s NLPijem nije bilo youtubea, nisam mogao doći do video kazeta i vrhunac mi je bio slušati kazete sa seminara mojih učitelja iz Amerike (i one su stvarno fenomenalne). Čitanje ovih knjiga dalo mi je dublji uvid read more…