O NLPu

NPL je došao u polje mog vidokruga upravo u trenutku kada mi je najviše trebalo i kada sam bila otvorena za novi pristup i način učenja. Za mene NLP je zbir znanja i tehnika koje su vrlo sistematski i detaljno popisane, opisane i provedene u praksi. Zbog mog dosadašnjeg obrazovanja i životnog putovanja najveći dio tzv. gradiva bio mi je poznat od prije, ali način na koji je uređen i usklađen svakako predstavlja veliki korak u prepoznavanju ljudske prirode, obrazaca djelovanja i ponašanja te nudi najbolje moguće  načine za rješavanje situacija kao i napretka pojedinca. Osnovna definicija NPL koja se nudi na brojim internet stranicama i knjigama je u svoj srži najistinitija to su tehnike i metode za osobni i profesionalni rast i razvoj. Ipak, kao što smo se podsjetili i naučili kroz trening NLPa mapa nije teritorij & percepcija je projekcija stoga i u NLP odabir glavnih tema kao i načina korištenja ovisiti o osobnom izboru. Upravo je u tome jedna od prednosti NLP spram drugih metoda temelji su vrlo jednostavni, jasno i jednoznačno definirani pa time i čvrsti, a putovanje ovisi o nama.

 

NLP trening

NLP trening jedna je od najboljih edukacija koje sam imala prilike pohađati kroz svoje putovanje. Osobno sam prepoznala temelje NLP kao dio svojih životnih postavki i kroz definiranu strukturu radionica i brojnih osobnih i profesionalnih primjera teorija je predočena u stvarnom svijetu, a zatim kroz pojedinačni i grupni rad na treningu osviještena i vrlo interaktivno provedena u praksi. Jasno definirani koraci pomogli su mi da svoje dosadašnje znanje, vještine i iskustvo prepoznam u odlično uređenoj strukturi i time mi pokazali da su moja promišljanja i stavovi uglavnom na dobrom tragu te ponudili tehnike i metode kako ih najbolje iskoristiti u praksi kako osobno u sferi mog razvoja i odnosa sa drugim ljudima tako i profesionalno u svakodnevnom radu. Grupni rad kojem nisam uvijek sklona pokazao se zaista potrebnim i odličnom primjenom koja naravno ovisi i o voditelju i grupi, a ova je generacija mogu zaista reći bila u svakom pogledu odlična. Puno zanimljivih i raznolikih osoba i njihovih priča pridonijele su sadržaju, a ponajviše sam dotaknuta pažnjom i podrškom koju sam primila i koju smo mislim zajednički razmjenjivali kada je to bilo potrebno. Na samom početku  NLPa bila sam još pod dojmom svojih problema s kojima sam kao s otežalim ruksakom započela ovaj trening od devet modula. Kroz radionice i druženja sa voditeljem i svim sudionicima iz ruksaka sam izvadila kamenje jedan po jedan kroz nešto više od devet mjeseci i napunila novim leptirima – spoznajama od kojih je svaki moj korak postao lakši.

 

Ivan Petrić

Rijetko kada susretnemo osobe koje su tako stručne i profesionalne u svom radu i izričaju, a istovremeno otvorena srca i pune života i svojih priča. U odabiru tehnike kao i trenera koristila sam ovaj puta bez preporuke i naputka svoju intuiciju i istraživanje. Neki osobni kriteriji o tehnici i voditeljima kao što je praktična primjena i bogato iskustvo pokazali su se točni i ja sam se sasvim sigurno našla u pravo vrijeme na pravom mjestu. Ivan je osoba koja NLP poznaje u svakom djeliću programiranja kako teorijski tako i praktično stoga je neizmjerno bogatstvo sudjelovati na treningu, aktivno slušati, ali i postavljati pitanja za koja uvijek ima spremnih odgovora te vježbati pod njegovim stručnim vodstvom. Sve radionice temeljito je pripremio sa mnoštvom korisnih popratnih materijala nama na odabir, a jedan dio je kreirao i stvarao zajedno s nama kroz rad i predavanja. I konačno pored sveg bogatstva i truda za vrijeme i oko radionica Ivan je na usluzi van tog vremena za pitanja i pojedinačni rad vezan na NLP što je svakako širok pojam i raspon pomoči, podrške i djelovanja.

Kao što je NLP vrlo jasan, a opet otvoren za nove mogućnosti koje ovise o osobnoj percepciji tako je Ivan kroz cijeli trening jasno vodio, ali bio uvijek spreman na naše izazove i nove poglede. Upravo ta znatiželja i spremnost za nove ljude, odnose pa i vlastito učenje u domeni nečega što smo naizgled savladali Ivanu daje osobu snagu te svakako moju preporuku za suradnju u bilo kojem obliku NLP radionice ili grupni i pojedinačni treninzi ovisno o potrebi.

Uz veliko HVALA!

 

dr.sc. Jasmina Muraja – Odjel za promicanje kvalitete obrazovanja