Um i mozakDanas se naveliko piše i reklamira svjesnost kao univerzalni lijek. Prava i čistokrvna panacea za duh i tijelo. Rade se seminari za mega korporacije, za kućanice, djecu, sportaše, profesore,… i što je najbolje – stvar radi. Dobro, panacea baš i nije ali se skroz dobro prodaje. Ako vas zanimaju mehanizmi koji stoje iza cijele te priče – pročitajte ovu knjigu. U njoj su autori jak dobro povezali teoriju: neuroznanost – neuroplastičnost mozga i praksu, a to su u prvom redu metode kognitivno-bihevioralne psihologije i budizma, tj. usmjerene pažnje i svjesnosti.

A sada malo detaljnije o razlozima zbog kojih ovu knjigu toplo preporučitam svima koji se bave terapijom, coachingom i sličnim metodama koje za cilj imaju stvaranje trajnih promjena u ljudima. Knjiga odlično objedinjuje toriju o funkcioniranju mozga i živčanog sustava koja je obilno popraćena s primjerima znanstvenih istraživanja s objašnjenjima uma i praktičnom primjenom navedenog u konkretnom radu. Uglavnom se bavi “ozbiljnijim poremećajima” kao što su OCP (Opsesivno Kompulzivni Poremećaj) ali se te navedene tehnika mogu super primijeniti i u radu s “lakšim” klijentima.

Knjiga na 324 stranice daje hrpetinu primjera provedenih istraživanja, konkretnih životnih primjera iz svakodnevno života , odličnih i jednostavnih prikaza građe i funkcioniranja mozga nervnog sustava i što je najvažnije konkretnih vježbi koje mogu pomoći.

A ono što može pomoći je tehnika bazirana na vježbama svjesne pažnje koje dolaze iz ranog – izvornog budizma poznate i kao Vipasana (koji je za razliku od Theravad… no dobro, koga zanima budizam može malo i sam istražiti) i jednostavnim mentalnim vježbama koje su rezultirale «Metodom 4 koraka» za opsesivno-kompulzivni poremećaj doktora Jeffrey M. Schwartz-a. Čitav proces možete naći na webu i na engleskom i na „bosanskom“ (link potražite sami jer nisam siguran da je legalan i s dopuštenjem autora).

I na kraju kako se to može primijeniti u kombinaciji s NLP-om. Po mom mišljenju savršeno. U samoj tehnici se može dobo primijeniti reframing, submodaliteti, sidrenje, hipnoza, Milto i Meta model,… Ono što je još dobro u knjizi je to što daje puno dobrih i konkretnih primjera iz istraživanja a koji se mogu dobro upotrijebiti kao argumenti u pripremi tako da su klijenti spremniji i otvorenije za intervenicju tj. daju na odličan preframe. Također daju dobro objašnjenje na koji način djeluje hipnoza i zašto je važna. Dobro, da bi to skužili trebate dosta toga znati i o NLPu i o hipnozi, ali valjda ste zato i birali trenera koji to može i zna 🙂

U svakom slučaju, topla preporuka za knjigu.