VaroufakisJanis Varoufakis je postao poznat široj javnosti kao “otkačeni” ministar financija grčke vlade u teškim pregovorima s EU. Nikada ne nosi kravatu, vozi motor, volio dobar život i drži predavanja za velike honorare a istodobno je ljevičar koji se protivi kapitalizmu i pohlepnim bankama i kao takav je odmah izazvao pažnju medija i brzo je proglašen seksi simbolom. Ubrzo je dao ostavku i vjerojatno će u vrlo skoroj budućnosti biti zaboravljen. U tom intervalu od seksi simbola do potpunog zaborava je izdao ovu knjigu čije su recenzije zaokupile moju pažnju i čim se knjiga pojavila na kioscima nabavio sam svoj primjerak. I sada dolazimo do ključnog pitanja je li se investicija novca i vremena utrošenog na čitanje isplatila? Moj odgovor je: „definitivno DA“. A sad da to malo obrazložim.

Kao prvo knjiga je cijenom jeftina a formatom mala, tako da se lako kupuje i nosi i može se čitati u svim onim prigodama kada imate nešto vremena za sebe. Ja sam većinu knjige pročitao uz kavu na bazenu u toplicama. Knjiga je pisana na lagan, svima razumljiv, interesantan i pitak način a sadržaj kojim se bavi tiče se života svih nas. Varofakis daje odgovore na to kako su se razvijala tržišta i ekonomije i kako je to sve skupa utjecalo na razvoj društava u cjelini. Sve je povezao u logičnu cjelinu i demistificirao je i objasnio mnoge pojmove i procese koji su danas aktualni. Možda je to ljudima koji su studirali ekonomiju već poznato međutim meni kome to nije struka dao je odličan pregled razvoja društva i povezao je to sa sadašnjim stanjem. Stvari je objasnio na tako jednostavan, razumljiv i nadasve interesantan način s puno primjera i poveznica iz svakodnevnog života. Od primjera malog trgovca koji je ostao bez posla do Edipa, Fausta i Mefista, Matrixa i Blade Runnera. Neke od tema koje obrađuje su:

  • Kako i kada je rođena vlast profita?
  • Zašto bez duga nikada ne bi bila moguća pojava bogatstva?
  • Odakle potiče neprihvatljiva vlast banaka?
  • Što se krije iza ekonomskih kriza?
  • Što je to novac i zašto mu je “potrebna” demokracija?

I jedna od njegovih zgodih teza je da je ekonomija sličnija astrologiji nego astronomiji. I da je, iako koristi matematičke modele i statističku metodu daleko od “prave znanosti” te da ako vam treba neki savjet i prognoza vjerojatno vam je bolje da se obratite astrologu nego njegovom kolegi ekonomistu. I pri tom ne tvrdi da vjeruje astrologu već da njegovi kolege nemaju pojma. U krajnjoj liniji dovoljno je pogledati koliko se puta ekipa iz MMF-a “posipala pepelom” i priznala da su se malo zeznuli sa svojim preporukama. Oni su se malo zeznuli a države tj. obični ljudi koji u njima žive su “popušili”. Varoufakis to tako fino objašnjava i otvara nam oči i za ono što se kod nas događa. Na sličan način je Bandler demistificirao psihijatriju i raznorazne samoproglašene genijalce koji su napravili fenomenalne teorije, osnovali institute, zaposjeli katedre a u praksi su ljudima pomagali manje od babe Mande. Ali o tome drugim prilikom.

U svakom slučaju, tople preporuke za ovu odličnu knjigu.