Zbogom navikeNeki puta me iznenadi kako netko zna relativno malo teksta “rastegnuti ” na puno stranica. Ova knjižica je jedna od tih. Široke margine, dosta citata, veliki naslovi s puno proreda i za čas stigneš 168 strana teksta. Zgodna je to taktika ali šteta je papira. Ako zanemarimo pitanje “ekologije” ostaje pitanje logike tj. što je napisano. Na samom početku autor daje veliko obećanje: “Ova će vam knjigapomoći da se riješite ovih navika” pa da ne nabrajam sve izdvojit ću samo nekoliko: pušenje, kockanje, alkoholizam, ovisnost o drogama, poremećaj jedenja,…
Obećanje je veliko, pa da vidimo je li to samo marketinški trik (navlakuša) ili stvar bar malo drži vodu.

Kao prvo, mislim da će manje od 2% ljudi pomoću ove knjige riješiti i griženje noktiju a kamoli problem s kockom. Međutim, biste li vi kupili knjigu u kojoj bi na početku pisalo: ”Ovo je super interesantna, dobro napisana knjiga tome kako se riješiti neželjenih navika i sigurno će pomoći za onih 10% čitatelja koji su po cijenu života odlučili prestati sa svojim lošim navikama”. Vjerojatno je ne bi kupili ni oni koji spadaju u tih 10%. Dakle, danas su ovakvi počeci normalni i nitko ih baš ne shvaća previše ozbiljno. Pitanje je kako shvatiti ostatak napisanog.

Knjiga je općenito zgodno napisana. Pitko, logično i razumljivo s dosta priča i citata raznih istraživanja (vjerojatno ste ih 76% već imali prilike negdje pročitati) i što je najbolje od svega s vježbama i vizualizacijama koje se mogu dobro iskoristiti. Ima tu svega od sidrenja i kruga izvrsnosti do tehnike za brzo rješavanje fobije. I tu dolazimo do glavnog problema. Svi vi koji ste bili na NLP treningu vjerojatno se možete sjetiti koliko vam je vremena trebalo da usvojite svaku od tih tehnika. Prvo vam se to objasni, pa demonstrira, pa onda napravit vježbu, pa onda dođu pitanja, pa onda…. E, o tome vam ja pišem. Dakle, za one koji o NLPu nemaju pojma knjiga će biti interesantna i potpuno beskorisna. Najveću korist od nje mogu imati oni koji znaju NLP a ovdje rade ili će raditi s ljudima na rješavanju njihovih navika. U knjizi će dobiti zgodne ideje za rad i primjere koji im mogu poslužiti za motivaciju i uvjeravanje klijenata. Vježbe, mahom vizualizacije, su skroz dobe i mogu se koristiti u radu s pojedincima i grupama i to samostalno ili u kombinaciji s drugim tehnikama. Dobitna kombinacija je da s klijentom odradite neku “udarnih tehnika” (preuokviravanje u 6 koraka, visual squash, sržnu terapiju, reimprinting,…) a vježbe iz knjige vam mogu odlično poslužiti kao priprema za njih ili poslije kao vježbe za domaći rad i održavanje stanja između dvije seanse.

Kod knjige mi se sviđa jednostavnost, logičnost i prije sveza simpatične vježbe. Ako niste sigurni da li vam treba, možda je možete prvo posuditi u biblioteci i vidjeti je li ovo knjiga za vas. Meni je stajala na polici možda i 10 godina (teško mi je izdvojiti vrijeme za knjige koje ne donose nešto stvarno novo i supstancijalno) ali sad kad sam ponovo pregledao, dobio sam nekoliko ideja kako iskoristiti neke od vježbi iz knjige.