Upravo sam primio jedan od “podržavajućih” mailova s puno pozitivnih ideja i uputa kako živjeti bolje, uspješnije i zadovoljnije. Jedna od tema je naslovljenja ovako:

Moguće je: OVAKO promijenite svoj život – u samo 1 dan!

Baš me zaintrigiralo. Je li u pitanju čarobni štapić, vilinski prah ili nešto novo. Ispalo je sve po starom. Malo jednog, malo drugog. Uglavnom ima 10 koraka. Tipa vidi što stvarno želiš u životu, donesi odluku, makni sabotere i kreni. Kad bi ti tako išlo,…..

Ako stvarno želite napraviti trajnu promjenu u svom  životu u jednom danu, mogu vam dati jedninu pravu metodu za koju garantiram da će upaliti, ali baš svaki put. Ne treba vam više od jednog dana,ne treba je ponavljati i stvarno djeluje. Ali baš svaki put. A sve one koji nisu spremni na promjenu , molio bih da ne čitaju dalje jer ono što slijedi napravit će duboku, trajnu, radikalnu promjenu u vaše životu.

Dakle, moj savjet je. Što god radili, koji god posao radili, ako niste 100% zadovoljni odmah to prekinite. Dajte otkaz, jednostavno otiđite. Sve što imate prodajte. Sa svim ljudima koji vas ne cijene, u potpunosti ne podržavaju u svemu što radite, daju vam kritiku, ne zadovoljavaju na svim nivoima, ne pune energijom –odmah prekinite svaki kontakt. Sa svim novcem koji imate (ušteđevina i ono što ste zaradili prodajom sve vaše imovine) otiđite na putovanje koje ste oduvijek željeli. Ako vam to nije dovoljno, podignite kredit. Ako vam banke ne daju, zadužite se kod lihvara, kamata nije bitna. Ako ne želite ići na putovanje onda jednostavno potrošite novce. Kocka, vino, partneri, droga, seminari jednodnevnog prosvjetljenja, darujte gurua, župu,….. Što god. Samo slobodno to napravite što god vam srcu drago, jer vi to zaslužujete. Vi ste savršeno Božansko biće. Bitno je da ostanete bez ičega i ikoga. I čudo će se zasigurno dogoditi. Bit ćete promijenjeni. Moguće je nekoliko ishoda:

  • shvatiti će te da vas Bog voli, da ste Božansko prosvijetljeno biće i da ste vi i On jedno
  • doći ćete do duboke spoznaje i prosvjetljenja i shvatiti da je sve iluzija i da vam ništa od starog života nije trebalo
  • u životu će vam krenuti sve samo od sebe (znate ono Bog vas voli)
  • ili ćete shvatiti da ste se sje*ali i da ste napravili veliku glupost. I to je dobro. Kada budete gladni i bez krova na glavom, odjednom ćete početi strahovito cijeniti onaj stari posao, one bezvezne kolege, onu nezdravu hranu, …. U stvari javit će se onaj osjećaj poniznosti i zahvalnosti o kojem toliko pišu jednodnevni gurui. To vam je puno lakše i puno brže nego da nekome plaćate na rate da vas vikendom zeza u mozak jer kao vi zaslužujete bolje a oni će vas naučiti.

U svakom slučaju sve u vašem životu će se promijeniti. Garantirano.

A sada još jedan mali dodatak. Ne znam znaju li što rade kada pišu takve stvari i „pumpaju“ nesretne ljude. Znam zašto to rade, ali ne znam jesu li svjesni što rade i kako utječu na druge ljude.

Neki dan sam imao klijenticu koja je već nekoliko godina debelo depresivna jer je nezadovoljna svojim životom. Radi bezvezni posao,… i da ne duljim klasična priča. Pitam ja što bi voljela raditi, što bi ju ispunilo i dalo joj smisao u životu. Pisala bi blogove i držala predavanja o tome kako je u životu sve moguće. I što je najbolje, nije prva osoba koja mi je došla s tom idejom, a na žalost vjerojatno ni zadnja. Moje pitanje je, a tko će saditi krumpire. Jednostavno je povjerovala u poruke kojima smo prepravljeni zadnjih godina: postoji super hrana, postoje jednostavni recepti, jedini cilj u životu je da budete sretni i to je vaše pravo, to je vaše prirodno stanje. Samo budi,….

Može mali savjet. Ako vam netko to prodaje za stotine eura i kuna po danu ili za stotine lajkova na Facebooku taj se sigurno brine za bolji život i to svoj. A vi ćete ako povjerujete u to,prodavati tu priču dalje. Ako uspijete u tome, bit ćete jedan od sretnika koji će živjeti bolje (na tuđoj nesreći) a ako ne uspijete (u što statistički spada većina, jer krumpiri ipak sam i ne rastu a ako bi svi bili motivacijski govornici brzo bi svi skupa izumrli kao vrsta) vrlo vjerojatno ćete povjerovati da nešto nije u redu s vama i osjećati se još većim luzerima. Možda postanete i depresivni.

Pred nekih 20 godina kada smo bili na putu u središnjoj Indiji jedan moj prijatelj se zaputio u treće najveće naselje Tibetanaca izvan Tibeta. Koliko se sjećam, rekao je da tamo bilo oko 6 tisuća svećenika/monaha i 20ak tisuća „običnih“ Tibetanaca. Kada je pitao glavnog monaha imali li među njima netko prosvijetljen ovaj je odgovorio da ima jedan stari monah od preko osamdeset godina. Da već dugo godina intenzivno meditira i ako još poživi neko vrijeme možda će imati sreće da se prosvijetli. Šteta što jadni Tibetanac nije imao sreće u životu. Kod nas na zapadu ima ekipe koja ti to može srediti u jedan dva dana. Ako si tvrd orah, možda i par vikenda 🙂

A onaj moj savjet s početka. Sigurno radi. Garantiram promjene. I ne trebate mi ništa platiti za njega. Sve zasluge pripadaju vama. I naravno odgovornost je na vama. Samo na vama,