O NLPu

Za mene je NLP optimistična, jednostavna, proaktivna životna filozofija i praksa, čijim se alatima i tehnikama mogu koristiti u svim životnim situacijama. Pomaže mi brže i učinkovitije razlučiti važno od nevažnog, «pozicionirati» sebe u odnosu na situacije, odrediti ostvarive ciljeve i optimalizirati vrijeme i energiju potrebnu za njihovo ostvarivanje. NLP doživljavam dragocjenim i na planu komunikacije i uspostavljanja protočne razmjene kvalitetnih informacija sa sugovornicima.

 

O NLP Master Praktičarskom treningu

Kako djelujem u području terapije, savjetovanja i edukacije djece i odraslih, Master Praktičarski trening obogatio je moj rad. Dobila sam nove uvide i alate/tehnike kojima mogu pomoći klijentima da u kraćem roku otkriju svoje potencijale, sposobnosti i vrijednosti, da skinu s nogu čeličnu kuglu koja ih je onemogućavala ili usporavala u doživljavanju uspjeha, zadovoljstva sobom i svojim životom…

 

O konstelacijama

Tehniku konstelacija doživljavam bliskom, privlačna mi je na intuitivnoj razini. Sviđa mi se njena usmjerenost na rješenje- uspostavljanje ravnoteže sustava i olakšanje koje to donosi, njena fenomenološka orijentacija koja ne traži riječi, analize, razmišljanje, prikupljanje informacija…  Dojmljiva je i zato jer nije potrebno znati, čak ni biti aktivan, truditi se…, jer se stvari mogu «poštelati», a iscjeljenje dogoditi čini se, samo po sebi, gotovo kao nekom magijom: kao da neka viša ruka, viša svijest ravna sustavom, kidajući granice vremena i prostora, sažimajući zbivanja u jednu istu točku u kojoj se, po prirodi stvari, sve i nalazi- u prostoru ljubavi, opraštanja, poštivanja prirodnog poretka stvari… Dovoljno je «biti», i prepustiti se!

 

O Biserki Šprah

Ugodno me je iznenadio, a i razveselio, način na koji je Biserka izlagala temu konstelacija- logično, opušteno i praktično, u stilu «kako reći što više, sa što manje riječi». I u ulozi voditeljice konstelacija snažno me se dojmila njena jasnoća, lakoća i jednostavnost, a naročito diskretna zaigranost i ležernost kojom je «čuvala» granice procesa. Bilo je to zavodljivo iskustvo! J

 

O Ivanu Petriću

Materiju prezentira ne samo «glavom», nego i «rukama i nogama», pa ga je gušt i gledati, a ne samo slušati. Izlaže strastveno i kompetentno, spretno se «igra» informacijama i zaključcima iz bogate riznice znanja i (raznovrsnih) iskustava, povezujući ih i iznoseći na zanimljiv način, potičući na razmišljanje, prema novim uvidima: tako su, primjerice, složeni pojmovi i konstrukti odjednom postajali jednostavni, a jednostavno se otkrivalo u novim, kompleksnijim značenjima. Trebam li iskustvo rada s njim sažeti u nekoliko ključnih riječi, to su: entuzijazam, kreativnost, inspiracija i duboki poticaj da nastavim NLP istraživati, da ga «osvojim» na višim/dubljim razinama.

.

Tončica Šiškov prof., psihoterapeut    Linked in

Udruga Creativa; DV Cica Maca- stručni suradnik     Linked in