O NLPu

Iz osobnog iskustva promatranja sebe u svakodnevnim aktivnostima djelovanja, učenja, komunikacije i interakcije s drugima, jasno vidim da je jedna od značajnih prepreka lakoće življenja nedovoljno duboko poznavanje psihologije. Za mene osobno, NLP me je kroz razne cjeline upoznao s raznovrsnim znanstveno utemeljenim (te u praksi potvrđenim) psihologijskim i lingvističkim tehnikama, istraživanjima i metodama istaknutih psihologa, komunikologa i terapeuta a sve to kroz jednu radno i grupno poticajnu atmosferu. Kako je NLP program izvorno satkan od raznih autora i učenja tako sam za sebe odabrao i produbio ona znanja koja su primjenjiva na moj životni kontekst i moje psihološke karakteristike. Dodatno, NLP me potaknuo da istražim korijene antropoloških ideja iz kojih je iznikao (eto takav sam perfekcionist) a to me pak odvelo u proučavanje drevnih znanja o ljudskoj psihologiji i svrsi uopće a takva znanja daju jedan poseban smisao mom životu i djelovanju. Osobno ne mogu vidjeti niti jednu ljudsku aktivnost u kojoj poznavanje vlastite abecede psihologije i kvalitetnije komuniciranje ne može biti od značajnog utjecaja na vlastiti život i na svijet oko sebe te smatram da NLP može otvoriti vrata ka tim proširenim mogućnostima.

 
O NLP treningu

Kako sam imao prilike prisustvovati brojnim stručnim seminarima i treninzima, kako u zemlji tako i u inozemstvu, kao pasivni sudionik a ponekad i kao aktivan učesnik, tako da imam podosta sakupljenih utisaka za kvalitetnu usporedbu raznih tečajeva i treninga. Po mom sudu, NLP trening je organiziran i proveden upravo onako kako je to optimalno za učinkovito prenošenje i usvajanje velike količine znanja u što kraćem vremenu. Tijekom ciklusa treninga, promijenili smo nekoliko lokacija i svaka je bila poticajna za učenje i kvalitetan rad. Naročito mi se svidjela jednostavnost komunikacije oko dogovora za pojedine module treninga te ulaganje velikog truda u audio – video te ostalu potrebnu prezentacijsku opremu (te osvježavajuća pića i ića ) za uspješno prenošenje znanja i samo vježbanje. Suvišno je naglašavati da su svi moduli logično podijeljeni u cjeline i da je gradivo izuzetno interesantno – uostalom NLP i uči izvrsnosti komunikacije. Meni se osobno jako dopala grupa, koja je činila vrlo zanimljive pojedince različitih životnih dobi i iz raznih područja djelovanja te zanimljive vježbe kroz koje sam mogao bolje upoznati sebe i ostale polaznike a s nekim sam ostao u kontaktu iako su prošle godine od kada sam pohađao prvi NLP trening. Posebno cijenim mogućnost ponavljanja gradiva (besplatno) onih modula treninga koje sam propustio iz privatnih ili poslovnih razloga u nekoj od novih NLP trening grupa. Osim navedenog, uvelike su mi pomogli dobiveni pismeni materijali, preporuke dodane literature te meni osobno najviše je koristila audio snimka kompletnog gradiva NLP treninga koju sam prebacio na MP3 čitač i preslušavao na poslovnim putovanjima koja znaju biti zamorna kada čovjek putuje sam i zapne satima na nekom međunarodnom aerodromu.

 
O Ivanu Petriću

Ivan, osim što je izvrstan komunikolog i dugogodišnji stručni trener NLP-a, vrlo je svestrana osoba puna života i želje za usvajanjem novih znanja i vještina. Ono što kod njega čini razliku je to što stečena znanja i iskustva rado prenosi drugima i meni je osobno pružio savjete i uputstva i izvan učionice NLP treninga. To ne znači da Ivan ima naglašen ego i potrebu korigirati, ispravljati i usmjeravati druge u predefinirani smjer, već dapače, poštuje osobne granice i vrlo je strpljiv i pažljiv u odabiru nijansi riječi, tona i značenja koje prenosi ali samo ako osoba to sama traži. Ivan je nenametljiv, strpljiv u objašnjavanju, izrazito pazi na ekologiju grupe polaznika no s lakoćom postiže nužan autoritet kada grupa izgubi balans uslijed velike buke, nepotrebne priče ili pak zamora nakon cjelodnevnog rada na treningu. Veliki je entuzijasta po pitanju pozitivne promjene koje mogu proizaći kroz ispravno upotrebljavanje NLP znanja i već se na prvom susretu vidi da ovaj čovjek uživa  u onome što radi. U prilog tome idu i povremene besplatne radionice na koje se pozivaju svi bivši polaznici koji žele ponoviti određeno gradivo i ponovno se povezati kroz grupni rad i druženje.

 

Kristijan Soldo, Stručnjak za internet marketing

 

Linked in